زندگی نامه
گزیده ای از زندگی نامه حجت الاسلام و المسلمین حاج سید علی محمد بزرگو اری
نماینده مردم شهرستان های کهگیلویه و بهمئی وچرام در مجلس شورای اسلامی
در تاریخ 14/08/1336 در روستای تمبی از توابع بخش چرام در خانواده ای مذهبی از سلسله ی جلیله ی سادات امامزاده علی (علیه السلام) چشم به جهان گشود.
بر حسب ارادت به پیامبر بزرگوار اسلام و وصی گرانقدرش امیرالمؤمنین (صلوات الله علیهما) نام علی محمد را برایش برگزیدند. مثل همه ی کودکان عشایر دوران کودکی را در آغوش گرم و پر مهر پدر و مادر سپری کرد و از همان کودکی تحت آموزش های مذهبی خانوادگی مقید به رفتار و کردار دینی شد. دوران ابتدایی را تا چهارم در روستای تمبی و تا ششم قدیم در روستای طولیان به پایان رساند.
با شناختی که از علوم دینی داشت و با توجه به جایگاه روحانیت در جامعه دینی، تحصیل در حوزه را انتخاب کرد و راهی مدارس حوزوی شد. مقدمات را تا سطح 2 در حوزه های علمیه شهرهای بهبهان، خرمشهر و شیراز با جدیت و پشتکار پی گرفت. در کنار تحصیلات حوزوی مقاطع راهنمایی و دبیرستان را در مدارس شیراز به پایان رساند.
برای کسب علوم بیشتر راهی قم شد و با حضور در کلاس درس اساتید بزرگ حوزه علمیه قم طی طریق می نمود و روح تشنه ی خود را سیراب می کرد و سطح 3 تا خارج فقه و اصول را در آن شهر تحصیل و در سال 1368 موفق به اخذ مدارج علمی گردید.
کار تعلیم و تربیت را با عنوان دبیر در دبیرستان ها و مراکز پیش دانشگاهی شهرهای دهدشت و گچساران به مدت 20 سال گذراند و مدت 18 سال با عنوان مدرس مراکز تربیت معلم و استاد دانشگاه در دانشگاه های آزاد و دولتی، اخلاق و علوم قرآنی تدریس می کرد و دانشجویان را با اخلاق و رفتار نیکو آشنا می نمود.
مشاغل فرهنگی را با مسئولیت در کمیته امداد امام خمینی (قدس سره) آغاز نمود و سپس در سازمان شهرستان گچساران ادامه داد. به عنوان مسئول دفتر فرهنگی دانشگاه آزاد گچساران مشغول و پس از آن در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان و همزمان به عنوان مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه دولتی یاسوج به فعالیت های فرهنگی ادامه داد و در کاروان های حج و عتبات عالیات به عنوان روحانی راهنمای زائران گرامی بود.
فعالیت های سیاسی خود را قبل از انقلاب با حضور در روستاها با تبیین افکار و اندیشه های امام خمینی (قدس سره) شروع کرد و با شرکت در راهپیمائی ها و مناظره علیه حکومت منحط پهلوی ایراد سخن نمود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان عضو شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی در استان انتخاب گردید و تا انحلال آن حزب همچنان عضویت داشت.
با تشکیل حزب جمعیت دفاع از ارزش های انقلاب اسلامی به عنوان دبیر آن حزب در استان انتخاب شد و کارهای حزبی و سیاسی را پیگیری می کرد.
با احساس مسئولیت و خواست بسیاری از مردم مذهبی و دینی، چند دور نامزد انتخاباتی مجلس شورای اسلامی شد تا اینکه در دور هشتم مردم شهرستان های کهگیلویه و بهمئی با حسن اعتماد ایشان را نماینده ی خود در مجلس شورای اسلامی کردند.
در دوران جنگ تحمیلی با حضور مستمر در میادین جنگی همیشه موجب دلگرمی رزمندگان می شد و دوشادوش آنان در خطوط مقدم با کفار بعثی می جنگید. 24 ماه از عمر خویش را در این مسیر گذراند و در 17 عملیات جنگی در داخل و خارج از کشور شرکت نمود و دلاوری ها و رشادت ها از خود نشان داد که زبانزد همرزمان وی بود. به عنوان جانباز جنگ تحمیلی نشان افتخار جانباز شیمیایی 25% را برگردن آویخت و عوارض ناشی از آن را با خلوص به جان دل خرید.
عضو خانواده ایثارگران، افتخار برادر شهید، برادر آزاده و جانباز از کار افتاده را در کارنامه ی خانوادگی خود داراست. بعد از جنگ تحمیلی خاطرات خود را با عنوان “اوج افتخار” به رشته ی تحریر در آورد.
از دیگر تألیفات ایشان “علی (علیه السلام) در آیینه حج”، “عمره دانش آموزی” و “خاطرات عتبات عالیات” را می توان نام برد.